juhawelling Ajatuksia asemasodaksi muuttuneen kansalaiskeskustelun rintamalinjojen välistä.

Kansanedustajakoulu

  • Sotekaavio
    Sotekaavio

Perustetaan koulu kansanedustajille.

Olen pyörittänyt ajatusta muutaman vuoden itsekseni ja yhä tämä tuntuu kiehtovalta ajatukselta. Ymmärrän että asiaan liittyy paljon erilaisia realiteetteja,joten olen kiinnostunut kuulemaan ajatuksianne, mitä pitää ottaa huomioon kansanedustajakoulutuksessa.

 

Mihin tarpeeseen?

1. Yhtenä toistuvana ongelmana esitetään, että poliitikot eivät ymmärrä tekemiensä päätösten kohdetta riittävän hyvin. Kansanedustajakoulussa on tarjolla valinnaisia opintoja ja tutustumista oman alansa kenttään. Esimerkiksi työharjoittelua lastentarhoissa, kouluissa, sairaaloissa, vanhainkodeissa, maahanmuuttajien ja työttömien parissa jne. Työharjoittelussa tulot voivat vastata kohdealan ihmisten tuloja.

2. Koulutuksella lisätään kansanedustajien yleissivistystä mm. filosofiasta, yhteiskuntatieteistä, taloudesta, luonnontieteistä ja kulttuurista. Luentoja ja kursseja vetävät alojensa parhaat asiantuntijat.

3. Koulutuksella lisätään vastakkaisten poliittisten näkemysten ymmärrystä. Osan tästä ns. poliittisten näkökulmien koulutuksesta järjestävät puolueet ja osan poliittisesti mahdollisimman objektiiviset tahot. Tämä kehittää poliittista keskustelua, kun keskustelijat(kansanedustajat) ymmärtävät vastaväitteitä paremmin.

 

Miten tämä on mahdollista toteuttaa?

1. Poliittiset nuorisojärjestöt voivat lähettää jäseniään koulutukseen.

2. Kansanedustajat ovat velvoitettuja osallistumaan tiettyyn määrään koulutusta vuosittain. Jos tämä vie liikaa resursseja eduskuntatyöltä, muutetaan vaalit käytäväksi viiden vuoden välein.

3. Jokaisella kansalaisella on oltava mahdollisuus hakea koulutukseen (mitkä ovat pääsykriteerit?) Ilman tätä koulutusta saa tietenkin hakea kansanedustajaksi kuten ennenkin.

 

Ja kyllä, tämä maksaa paljon kuten muukin koulutus. Toisaalta nyky-yhteiskunta ja sen rakenne on monitahoinen sekä nopeasti muuttuva, joten kansaa edustavien ihmisten määrätietoinen kouluttaminen maksaa itseään takaisin onnistuneiden päätösten seurauksena. Koulutuksen tarkoitus ei siis ole lisätä kansanedustajien työtaakkaa kohtuuttomasti. Oikein järjestettynä tämä voi olla antoisaa ja virkistävää myös edustajille.

Itsestäni idea tuntuu toisaalta utopistiselta (liikaa isoja muuttujia, idea voi olla hyvä mutta siihen ei löydy toteuttavaa tahoa /varoja), mutta toisaalta ajattelen että miksi ei. No, miksi ei?

Kertokaa mielipiteitänne aiheesta,

T Juha W

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Periaatteessa hyvä ajatus. Pitäisi olla niin, että jo ehdokkaaksi asettuvalla pitäisi olla suoritettuna kansanedustajan pätevyys. Pätevyys tulisi voida osoittaa myös näyttötutkinnolla.

Tosin kuten olen aiemminkin "väläyttänyt" niin jo peruskoulun (yläluokilla viimeistään) pitäisi opettaa enemmän yhteiskuntapolitiikkaa, ja kertoa mm. siitä miten päätöksiin haetaan muutosta, ja mitä se maksaa.

Käyttäjän juhawelling kuva
Juha Welling

Mielestäni parempi vaihtoehto on tuoda kansanedustajakoulutus vanhan järjestelmän rinnalle. On vaikeaa keksiä pääsykoetutkintoa, joka mittaa soveltuvuutta kansan edustamiseen, sillä edustustyöhön voi soveltua hyvin erilaisilla kyvyillä.

Suoritetut opinnot olisivat tietenkin tukena ehdokkaille vaaleissa.

Koulutusta järjestettäisiin eduskuntaan pyrkiville ja eduskunnassa jo oleville. Sisällöt määräytyisivät tätä kautta hieman erilaisiksi.

Tavallaan on erikoista, että koulutusta löytyy lähes kaikille aloille, mutta näinkin tärkeään työtehtävään sitä ei ole saatavissa.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

On aika myöhäistä kouluttaa jo kansanedustajaksi valittuja. Järkevämpää olisi järjestää kunnon karsintakurssit vanhan Polin tapaan ja vain nämä läpäisseet voisivat päästä ehdokkaiksi.

Käyttäjän juhawelling kuva
Juha Welling

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Eduskuntaan päässeet eivät tiedä etukäteen läheskään kaikkia asioita joita heidän kaudellaan tulee päätettäväksi. Tällöin kohdennettu koulutus tarjoaa avaimia ymmärtää päätettävän kohdealueen rakennetta.

Myös työharjoittelujaksot erilaisten ihmisryhmien parissa auttaisivat kansanedustajia paremmin ymmärtämään näiden ryhmien arkea.

Kuukausi työmarkkinatuella tai tukityöpalkalla (vaikka ruuan jakajana leipäjonossa) osoittaisi myös konkreettisesti varallisuuden vaikutuksen ihmisen elämään. Tästä olisi apua päätettäessä esimerkiksi sosiaaliturvan tukiasioista. Pari tällaista kuukautta vuodessa tuskin kaataa kenenkään kansanedustajan taloutta.

Toimituksen poiminnat